pátek 28. března 2014

DIY máčení + klíčení





MÁČENÍ

Namáčení ve vodě znásobuje a stabilizuje živiny, transformuje esenciální mastné kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny - a tím zvyšuje jejich buněčnou asimilaci. Tak zvýšíme jejich výživnou hodnotu - probudíme v nich dřímající enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům. Po namočení se inhibitory deaktivují a tím se enzymy probudí.

Pro aktivaci enzymů existuje velmi jednoduchý postup:
1. Ořechy a semena očistíme a propereme ve vodě.
2. Vložíme do nádoby s destilovanou nebo přefiltrovanou vodou a to nejlépe v poměru 3 až 4 díly vody na 1 díl semen/ořechů. 
3. Nechte je namočené něco mezi 8 a 36 hodinami (viz. tabulka) 
4. Nezapomeňte vyměňovat vodu každých 6 až 8 hodin (v teplejším prostředí častěji).

Z takto ošetřených semen a ořechů můžeme připravovat dressingy/omáčky, polévky, mléka, saláty, placky anebo je rovnou konzumovat.

KLÍČENÍ

Poměrně dávno používaný systém klíčení semen se opět stává více a více používaný hned z několika důvodů:
* klíčené rostliny jsou nejlevnější zeleninou
* tato čerstvá zelenina má vysoký obsah vitaminů biologicky aktivních látek a minerálů
* jídla se snadno upravují


Co vše můžeme klíčit?
Nejpoužívanější jsou semínka mungo. Z hrsti semen získáte salát pro 4 člennou rodinu. Dále hrách, cizrna, čočka, sója, fazole adzuki, ...

Postup klíčení (mungo): 
1.den -  Hrst suchých semen pořádně několikrát propereme a na noc namočíme do teplé vody. 
2. den - Ráno pak nabotnalá semena vložíme do upravené PET lahve od minerální vody. Láhev upravíte tak, že odstraníte hrdlo a u dna propíchnete špičatým nožem asi 8-10 děr. Semena v lahvi umístěte v tmavé místnosti (koupelna). 
3.-4. den - V průběhu následujícího klíčení láhev 3x denně propírejte studenou vodou. V místnosti má být optimální teplota 18-220C. V lahvi nesmí zůstávat zbytky vody. Od 2. dne po umístění semen do lahve se začnou objevovat první klíčky.  Celá masa semen s klíčky se postupně zvedá, až nakonec dosáhne 2/3 obsahu PET lahve
5-6.den -  Proces klíčení je ukončen. Klíčky mají mít délku 30-50 mm a mají být silné 3-5 mm. Pokud klíčí semeno delší dobu, vyvinou se rozvětvené kořeny, které zhoršují vlastnosti klíčku. Vyklíčená semena zlahve vyjmeme tak, že z boku 3-4 podélnými řezy láhev prořízneme a semena s klíčky vysypeme. Protřepáním je zbavíme zelených slupek a několikrát je propereme v tekoucí vodě. Klíčky pak zbavíme vody tak, že je ponecháme hodinu na sítě. Můžeme je pak uchovávat v mikrotenovém sáčku v chladnici při 0-50C několik dnů.

Podobným způsobem jako mungo můžeme klíčit např. čočku.


Tak co? Kdo zkusí máčení a klíčení? Časem určitě přidám nějaké recepty, tak pěstujte. Není nad to vytvořit si něco sám :)

Žádné komentáře:

Okomentovat